top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCar Gien

Waarom "Car Gien Ongetemd" ?

Sommigen zullen in de titel van mijn eerste blog de titel van een boek herkennen dat in het begin van het jaar een een bestseller was, namelijk Het boek "Ongetemd leven" van de Amerikaanse schrijfster Glennon Doyle. Boeken met levenslessen zijn niet nieuw. Meer dan vijfentwintig jaar was iedereen de "Celestijnse Belofte" aan het lezen. Kent iemand die nog?

Toch werd mijn nieuwsgierigheid naar het boek van Glennon Doyle geprikkeld. Niet in de laatste plaats doordat het boek wordt aangeprezen door Adéle. Met schreeuwende letters staat er op de kaft dat zij roept dat je dit moet lezen. Op recente foto's van Adéle in de media is goed te zien dat zij enorm is afgevallen. Wie weet waren de lessen uit dit boek een bijdrage daar aan? Ik was nieuwsgierig genoeg geworden om het boek aan te schaffen.


Veel dingen vind ik goed geschreven. Glennon vergelijkt de mens, en dan vooral de vrouw, met een tamme tijger in een dierentuin, die kunstjes doet voor het publiek in plaats van in het wild te leven, waarvoor zij gemaakt is. De meeste mensen doen ook een kunstje en leven het leven wat van ze wordt verwacht. We zijn "getemd" door religie, door de maatschappij, door de algemene ideeën hoe een man of een vrouw zich hoort gedragen, door ideaalbeelden hoe een vrouw er uit zo moeten zien, ideeën wat succesvol is etc.

Vrij in het begin van het boek, moet je met je zelf aan de slag en opschrijven wat je "waarachtige leven" en je "waarachtige liefde" is. Het blijft echter bij die ene opdracht.

Het boek gaat verder met vele verhalen van Glennon over haar eigen leven. Hoe het vroeger was en hoe het is veranderd. Hoe zij wegging uit en een slecht huwelijk en verliefd wordt op een vrouw. Deze verhalen komen steeds terug. Daarbij springt zij van de hak op de tak en gebruikt ze veel metaforen. Al op twee derde van het boek, moest ik concluderen dat ik Adéle geen gelijk geef. Mijn ziel is niet door elkaar geschud en ik vind het nog al een overschat boek. Ik kreeg de behoefte om mijn mening hier over kenbaar te maken en bedacht me dat ik zelf kan schrijven. Zo kwam het idee op, om een blog te maken.


Uiteindelijk ben ik dus door dit boek geïnspireerd deze blog te maken, al is het op een heel andere manier dan de schrijfster zou verwachten. Daarom de titel van mijn blog, met een knipoog naar dit boek.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dilemma's

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page